17 d’abril de 2011

Panadons


INGREDIENTS
  •  Per la massa:
    • 600 gr farina
    • 350gr d'aigua
    • 40gr llevat fresc o 3 sobre de llevat sec de pastisseria
    • 1 culleradeta de sal
    • 1 polsim de sucre
  • Pel farcit:
    • Espinacs 
    • alls
    • Carabassa
    • Farina, oli i sucre
    • panses
    • pinyons

PROCEDIMENT

  • Prepararem el farcit del panadons. Primer escaldarem els espinacs. Un cop escaldats els passarem per la picadora perquè quedin trossets ben petits. Els amanirem amb sal, sucre, oli i uns quants alls tallats petits.S'aconsella tastar-los per si em de rectificar el gust. La carabassa la tallarem petita, ja que es fica crua i s'ha de coure al forn, i si fos massa gruixuda costaria més de coure. L'amanirem amb sucre, oli i un polsim de sal. 
    • Un cop tinguem preparats els farcits, farem la massa. En un vol gran  barrejarem la farina, l'aigua, els 3 sobres de llevat sec, la sal i el sucre. Primer ens ajudarem d'una cullera per remenar-ho tot. Un cop els ingredients estiguin ben barrejats, ho bolcarem sobre el marbre i ho amassarem durant un 10 min. Si veieu que la massa s'enganxa afegiu farina. La massa estarà llesta quan no s'enganxi als dits.

    • Després dividirem la massa en boletes una mica més gran que la mida d'una nou. Les deixarem reposar sobre un drap enfarinat, fins que dupliquin el seu volum. Les taparem amb un altre drap enfarinat per tal que la massa no s'assequi.



    • Al d'una hora la massa haurà duplicat el seu volum, llavors tornaren a amassar-la i la tornarem a deixar reposar, mes o menys 1hora més.




    • Després de la segona fermentació ja podrem començar a formar els panadons. Amb el marbre ben enfarinat, agafem un boleta i l'estirem mes o menys depenent del lo gruixuda que volguem la massa. Un cop ben estirada, la desenganxem del marbre perquè després en sigui mes fàcil de traslladar-lo a la safata del forn.



    • Ara només falta farcir-los del que vulguem. Si els fem d'espinacs es posa una bona quantitat dels espinacs que havíem preparats.Si afegeix unes quantes panses i pinyons. Per tancar el panadó, ho podem fer en forma de "empanadilla" o com ho he vist fer a la meva padrina, pel mig. A sobre del panadó i perquè quedin més bons, li posarem oli i sucre. Així quedarà una capa cruixent

    • Per fer els panadons de sucre, un cop tinguem la massa estirada, hi afegirem en forma de mitja lluna: farina, sucre  i oli (ben amerat). Després tancarem el panadó en formar de "empanadilla". Aquest a la regió de Lleida en diem panadons de Vent o de sucre.

    Bon profit!

    3 comentaris:

    1. El comentari dels panadons va aquí...el pa encara no l'he tastat, el tinc al congelador

      ResponElimina
    2. Quins records!!!!!!!!!
      em quedo per aqui
      Clara
      http://clara-cocinillas.blogspot.com/

      ResponElimina
    3. Me dio grandes membrillos, y la receta que yo no soy feliz, me siento muy en juego! gracias de antemano
      Abordo un buena receta que ya ocupó un sitio como este http://le-couscous-marocain.com

      ResponElimina